Статті

Чому не варто купляти пластикові миски для вашої тварини

Пластик є одним із найпопулярніших матеріалів для мисок домашніх улюбленців. Такі вироби довговічні, відносно міцні та зручні у догляді, а до того ж представлені безмежним різноманіттям кольорів та є дешевими. Але вони мають вагомі недоліки. Окрім того, що такі миски є ще одним джерелом пластикового забруднення довкілля, вони можуть завдати шкоди самому улюбленцеві. На щастя, є безпечніші для нашої планети та хвостатих друзів альтернативи пластиковому посуду.

Чому варто відмовитися від пластикових мисок?

Обмежене очищення. Як і людський посуд, собачий і котячий слід ретельно очищувати від залишків їжі. І на перший погляд, пластикові миски добре піддаються миттю. Але насправді це не так. Пластикова поверхня легко царапається і тріскається, і вимити з цих мікроскопічних щілин рештки їжі неможливо звичайним миттям. Тож вона є чудовим середовищем для поселення бактерій, зокрема тих, що можуть завдати шкоди улюбленцеві та людині, як-то сальмонел та штамів стафілококу, які не чутливі до антибіотиків.

Шкідливі домішки. У пластмасу часто додають домішки, які покращують еластичність, міцність чи інші властивості матеріалу, але водночас є шкідливими для тварин і людини. До таких належать фталати та бісфенол А, що імітують в організмі дію статевих гормонів та можуть порушувати роботу ендокринної, репродуктивної та нервової систем. Зазвичай кількість токсичних сполук, яка за раз надходить в організм тварини з миски, є малою, однак потенційна шкода криється у здатності цих речовин накопичуватися. Крім того, не слід забувати, що допитливі цуценята готові гризти майже будь-які речі під лапами і часто не оминають увагою й миски.

Викликає акне. У котів і собак, як і в людей, іноді виникає акне – осередки запалення на шкірі, які проявляються у вигляді чорних цяток і прищів. У котів частіше за все акне на підборідді й спричинене надмірним виробленням кератину, внаслідок якого закупорюються волосяні фолікули. У собак висип на морді пов’язують із травмуванням волосків та шкіри. Причин акне у котів і собак є багато, але однією з них називають контактну алергію на пластик і пошкодження шкіри краями пластикової миски, особливо забрудненої бактеріями.

Чим замінити пластикові миски?

Нержавіюча сталь. Миски з цього металу розділяють багато властивостей із пластиковими, як-от легкість, міцність та відносно невелика ціна. Між тим, вони мають вагомі переваги над пластмасою, через що їх часто називають найкращим варіантом посуду для тварин. Гладенька та стійка до пошкоджень поверхня не дає бактеріям можливості прикріпитися і вона не всотує запахи, тож піддається ретельному очищенню як від решток їжі, так і від патогенів. Миски можна мити в посудомийній машині.

До недоліків мисок із нержавіючої сталі можна віднести відносно невелике різноманіття форм та кольорів. Також іноді тваринам не подобається пити і їсти з таких мисок через металічний присмак або ж вони лякаються свого відображення у мисці (найбільше це стосується котів) чи шуму при енергійному поїданні корму.

Кераміка. Керамічні миски подібні з пластиковими у широкому виборі форм та кольорів, хоч їхня ціна помітно вища. Водночас, якщо виготовлені з якісних матеріалів, то вони є хорошою безпечною альтернативою пластику. Гладенька поверхня глазурованої глини чудово очищується від решток їжі та часто теж придатна до миття у посудомийній машині. Такі миски також важчі за пластикові, тому забезпечують більшу стабільність і менший ризик перевертання, а собаки зазвичай не виявляють бажання їх погризти.

Недоліком керамічних мисок можна назвати їхню крихкість, яка вимагає обережного поводження з матеріалом. Навіть при невеликих ударах на них можуть формуватися тріщини, у які забиватимуться мікроскопічні рештки їжі та бактерії, створюючи той самий недолік, що й пластиковий посуд. Крім цього, сколи та уламки пошкодженої кераміки можуть травмувати улюбленця.

Скло. Оскільки скло є інертним і непористим матеріалом, миски для котів і собак із нього є ще однією альтернативою пластиковим. Базові моделі недорогі, подібні до керамічних у легкості очищення та вазі, а ще зазвичай є прозорими, що дозволяє власникам вчасно помічати на них забруднення.

Подібно до керамічних мисок, недоліком скляних є крихкість. Потрібно ретельно слідкувати, щоб вони не вдарялися об підлогу й стіни або раковину при їх митті, щоб уникнути небезпечних для тварин сколів та уламків.

Іноді може знадобитися кілька спроб, щоб підібрати для кішки чи собаки оптимальний варіант миски на заміну пластиковій. Але яку б зрештою не обрали, слід мати на увазі, що безпечною вона буде лише з належним доглядом, зокрема з щоденним очищенням.